Qvaq

Search for Groups

Create New Group

Hot Groups

New Groups

Recently Active Groups

Innovation

Innovation_swe

Diskutera finurliga idéer.

Group Members (3)

Bild
murtlest
i tyresö
Bild
robirming
is baby planted: no
Bild
Skalman
Qvaqoholic

robirming 2011-09-14, 11:45

Uppfinnare tävlar om en halv miljon kronor


37 svenska uppfinnare står bakom de 24 uppfinningar som har utsetts till länsvinnare i kampen om Sveriges största och mest prestigefyllda uppfinnarstipendium. Den nationella vinnaren belönas med titeln Sveriges uppfinnare och en prischeck på upp till en halv miljon. Bakom utmärkelsen står Stiftelsen SKAPA. De nationella vinnarna tillkännages på Tekniska Mässan i Stockholm den 4 oktober.


– Det finns en enorm kreativitet bland landets uppfinnare och det är med stor glädje vi presenterar de skarpaste bidragen i varje län. Vi har sett att flera tidigare nationella pristagare har fått en rejäl skjuts framåt och att priset har bidragit till att de har kunnat förverkliga sina idéer, säger Mats Olsson, ordförande i SKAPA.


SKAPA:s utvecklingsstipendium är instiftat till minne av Alfred Nobel. Syftet med stipendiet är att stimulera, uppmuntra och synliggöra den enskilde uppfinnaren. De nationella vinnarna får upp till en halv miljon kronor och länsvinnarna får 20 000 kronor var. Sammanlagt delas 980 000 kronor ut.


– För landets framtida tillväxt är det viktigt att ta vara på smarta idéer och utveckla innovationer. Det råder ingen brist på nytänkande bland årets bidrag. Här finns allt från en webbaserad kostplanerare till en uppfinning för automatisk rengöring av liggbås för kor och en anordning för säker transport av neonatala barn, säger Mats Olsson.


Länsvinnarna har utsetts av de regionala ALMI-bolagen i samarbete med lokala uppfinnarföreningar. I nästa steg utser en jury en till tre nationella vinnare bland länskandidaterna. Juryn tar hänsyn till såväl kreativitet som marknad och potentiell lönsamhet för uppfinningen. Annat som bedöms är uppfinningens tekniska höjd och samhällsnyttan. 


Det är 26:e året i rad som SKAPA utser Sveriges uppfinnare och delar ut utvecklingsstipendiet. Alla landets län finns representerade bland första- och andrapristagarna genom åren. Stockholms län har hittills vunnit flest gånger.


En förteckning över årets samtliga finalister finns här

By robirming in innovation_swe on 2011-09-14 11:45:39.